49,78 miliarde de lei colectați de ANAF în T1, 2016

anaf 1În trimestrul I, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a colectat 49,78 miliarde de lei la bugetul general consolidat al statului, ceea ce asigură un plus de 7% față de programul prevăzut de legile bugetare anuale. Față de aceeași perioadă a anului trecut, veniturile bugetare colectate în T1 2016 sunt cu 6% (2,73 miliarde de lei) mai mari.

În funcție de principalele taxe și impozite, situația defalcată a sumelor colectate se prezintă astfel:

S-a colectat TVA în valoare de 14,30 miliarde de lei, cu 10% mai mult decât programul prevăzut. În contextul rambursărilor de peste 3,4 miliarde de lei, încasarea TVA a fost cu doar 1,7% (cca 245 milioane lei) mai mică decât în perioada similară a anului trecut, când cota TVA aplicată operațiunilor comerciale interne și importurilor era cu 4 p.p. mai mare.

Datorită creșterii cu 838,52 milioane lei a viramentelor operatorilor economici, colectarea impozitului pe profit a înregistrat o creștere cu 26% – 3,94 miliarde de lei în 2016, față de 3,12 miliarde de lei în aceeași perioadă a anului trecut, asigurându-se astfel cu 19% mai mult decât programul stabilit.

În ceea ce privește impozitul pe venit, s-au încasat 6,6 miliarde de lei, cu 216,3 milioane mai mult decât în 2015.

În domeniul accizelor, inclusiv taxa pe viciu, faţă de încasările din perioada analizată a anului precedent, accizele colectate au fost cu 8% mai mari, respectiv 6,22 miliarde de lei.

Astfel, la bugetul de stat s-au încasat 35,05 miliarde de lei, cu 7% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, și s-a asigurat cu 12% mai mult decât programul prevăzut.

La bugetul Fondului naţional unic pentru asigurări de sănătate s-au colectat 5,35 miliarde de lei, în creștere cu 4% față de perioada similară a anului 2015, însă cu 2% mai puțin decât programul stabilit. În acest buget sunt incluse contribuţia datorată pentru medicamentele finanţate din bugetul Fondul naţional unic de asigurări de sănătate şi din bugetul Ministerului Sănătăţii (taxa clawback).

Încasările de 8,91 miliarde de lei la bugetul asigurărilor sociale de stat au înregistrat o creștere cu 1% față de trimestrul I 2015, însă cu 7% mai puțin decât programul prevăzut. Unul dintre factorii care au influențat negativ această situație îl reprezintă creșterea volumului vărsămintelor la fondul privat de pensii (Pilonul II), determinată de creșterea cotei de contribuție la 5,1%.

Bugetul asigurărilor sociale pentru şomaj a fost asigurat conform programului prevăzut de legile bugetare anuale și s-au colectat 456,3 milioane de lei, cu 14% mai mult decât în perioada similară a anului 2015.

cluj24h.ro, TEDxCluj, reducere bilete, marius moga

Articole Noi

Servicii de criolipoliză la Allure Clinique de Beaute!

Slăbește la rece, fără bisturiu și la un preț accesibil printr-o procedură fără riscuri. În doar trei ședințe, poți scăpa de 5-6 cm în circumferință.

criolipoliza cluj, criolipoliza ieftin, salon criolipoliza cluj, criolipoliza marasti, cluj24h, beneficii criolipoliza, allure clinique de beaute cluj