24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi liberă sărbătorită în avans la Școala Gimnazială Sânnicoara

24 ian sannicoara 6Unirea Mică, ce se sărbătorește anual la data de 24 ianuarie, a devenit zi liberă legală pentru toţi elevii, studenții și salariații, indiferent dacă sunt sau nu părinţi, conform unui act normativ reglementat prin Legea nr. 220/2016 pentru completarea alin. (1) al art. 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii și care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 931 din 18 noiembrie 2016.  Documentul stabilește că Ziua de 24 ianuarie este zi nelucrătoare de sărbătoare legală, astfel că salariații vor sta acasă cu această ocazie. Codul muncii este, în prezent, singurul act normativ prin care se stabilește care sunt zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Conform acestuia, cele 14 libere legale existente în prezent sunt următoarele:
1 și 2 ianuarie;
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
prima și a doua zi de Paște;
1 mai – Ziua Muncii;
1 iunie – Ziua Copilului;
prima și a doua zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
1 decembrie – Ziua Națională a României;
25 și 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.

În aceste zile, angajatorii (indiferent că sunt din mediul public sau din cel privat) sunt obligați să dea liber salariaților, dacă în contractul colectiv de muncă aplicabil nu au fost stabilite și alte zile libere. De reținut este că, indiferent că este vorba de libere legale sau de libere stabilite prin contractul colectiv, acestea nu se includ în durata concediului de odihnă anual.

24 ian sannicoara 3Revenind la 24 ianuarie – Mica Unire, această zi deosebit de importantă este sărbătorită an de an în unitățile de învățământ preuniversitar din România. Și pentru că în această zi nu se merge la cursuri ori la serviciu școlile au fost nevoite să-și aleagă o altă dată apropiată acestei zile pentru a putea marca și elogia acest eveniment din istoria națională.

Astfel că luni, 22 ianuarie 2018, am fost prezenți și noi, jurnaliștii de la cotidianul clujean Cluj24h.ro la Școala Gimnazială Sânnicoara, unitate de învățământ care aparține Liceului Tehnologic ,,Ștefan Pascu” Apahida, jud. Cluj, pentru a urmări cum se desfășoară această sărbătoare într-o școală din România, cum se face remarcat evenimentul, ce activități se desfășoară cu elevii și în folosul acestora. La evenimentul început la ora 12.00 și desfășurat în curtea școlii au participat toți elevii și cadrele didactice din școală, dnele profesoare Dana Maria Sonkodi Cozma și Irina Corpodean, directorul și directorul adjunct al Liceului Tehnologic ,,Ștefan Pascu” Apahida. Iar din partea autorităților locale, au fost prezenți însuși reprezentanții legali ai acestora, dl Fati Grigore, primarul comunei Apahida și dna viceprimar, Ilinca Crăciunaș.

Elevii adunați în careu pe clase, cadrele didactice și invitații prezenți au putut aprecia semnificația Zilei de 24 ianuarie ascultând cuvântul rostit de dl prof. dr. Sorin – Ionel Brăileanu…

24 ian sannicoara,,Stimate dle primar, onorată dnă viceprimar, distinși colegi, dragi elevi! Ziua din 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. În urma unui referendum în toamna lui 1857 toți cei cu drept de vot s-au pronunțat pentru unirea Principatelor Moldovei și Țării Românești. Puțin mai târziu, marile puteri de atunci și Imperiul Otoman au propus în anul 1858 la Convenția de la Paris o unire care s-a dovedit a fi mai degrabă una formală! În anul următor, în perioada 5 – 17 ianuarie, au fost organizate alegeri la Iași în Moldova, iar peste numai o săptămână, între 12 – 24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București, ocazie în care în ambele provincii a fost ales ca domnitor, Alexandru Ioan Cuza. Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale în toate domeniile, a pus bazele statului român modern. Cu toate acestea, noua țară a început să se numească România, abia după abdicarea lui Cuza, din anul 1866, când a fost redactată prima Constituție. Prin urmare, an de an, ziua de 24 ianuarie, ne va face din nou să retrăim, cel puțin la nivel de poveste, acești câțiva pași importanți, făcuți de strămoșii noștri pentru tot ce înseamnă astăzi România! Primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român a fost făcut la 24 ianuarie 1859, dar Marea Unire a avut loc în 1918 la Alba Iulia.”

24 ian sannicoara 5Îmbrăcați în costume populare tradiționale, talentații și iscusiții elevi, coordonați de dnele învățătoare, Moșuț Dorina, Păcurar Maria și Chisău Georgiana au reușit să ne reintroducă în adâncurile istoriei poporului nostru, să ne trezească amintiri și emoție puternică prin programul pe care l-au prezentat și care a cuprins scenete, poezie și cântece patriotice, din care am putut desprinde dragostea pentru locurile natale și pentru locurile în care trăim, dragostea față de țară și drapelul tricolor, pentru frumos și autentic și pentru satul românesc – rădăcina sufletelor noastre! Pentru că și noi, la rândul nostru, pe vremea când eram elevi pe băncile școlilor, am desfășurat astfel de activități alături de dascălii noștri dragi…

24 ian sannicoara 4,,Mă bucur nespus de mult să mă aflu astăzi în mijlocul dumneavoastră, mă bucur să văd că în școlile noastre încă se mai păstrează spiritul viu și respectul pentru tot ceea ce au reușit să facă înaintașii noștri prin jertfa lor pentru ca noi să trăim astăzi în libertate, într-o țară liberă și democrată!”, a ținut să precizeze dl Fati Grigore, primarul comunei Apahida.

A urmat apoi rândul dlui Sorin – Ionel Brăileanu, profesor al școlii și ocazional, interpret de muzică populară, să ne bucure și să ne încânte cu cele câteva cântece patriotice și populare pe care le-a interpretat, reușind să pună pe toată lumea în mișcare și să facă din acest eveniment unul viu și deosebit, încheindu-se undeva după orele 13.30 cu Hora Unirii în ovații și aplauze prelungi.

24 ian sannicoara 7A fost o atmosferă deosebit de plăcută, în care am putut citi pe fețele participanților bucuria de a fi împreună și dorința realizării a ceva constructiv și ceva ,,mai altfel” care, cu siguranță va rămâne în mințile și în sufletele lor ca amintiri frumoase și de neuitat. Momente deosebite în care veselia, bucuria, râsetele inconfundabile ale copiilor, poezia patriotică și cântecul popular tradițional românesc au făcut ca toți participanții să dea mână cu mână, să joace și să încingă câte o horă, în cercuri mai mari sau mai mici…

A fost o atmosferă atât de încinsă încât prin desfășurarea ei a făcut ca trecătorii să se oprească din drumul lor, iar vecinii să iasă în stradă din casele lor, pentru a urmări de după gard tot ce s-a întâmplat în curtea școlii și nu în ultimul rând, pentru a cânta și juca și dumnealor odată cu participanții la activitate.

,,A fost o activitate deosebit de reușită din punctul meu de vedere și pe această cale, țin să-i felicit și să le mulțumesc din suflet tuturor celor care s-au implicat într-un fel sau altul pentru reușita acesteia, elevilor și cadrelor didactice de la Școala Gimnazială Sânnicoara și, in mod special, dlui prof. dr. Sorin – Ionel Brăileanu și dnelor învățătoare, Moșuț Dorina, Păcurar Maria și Chisău Georgiana, cei care au pregătit cu atâta dăruire și profesionalism acest eveniment important din viața școlii noastre. De asemenea, le mulțumesc dlui primar și dnei viceprimar a comunei Apahida pentru că au răspuns prezent invitației noastre de a fi alături de noi în această zi specială. Vă mărturisesc că noi ne-am simțit foarte bine la această activitate și sperăm că și domniile lor!”, ne-a spus dna prof. Dana Maria Sonkodi Cozma, directorul Liceului Tehnologic ,,Ștefan Pascu” Apahida, unitate de învățământ de care aparține Școala Sânnicoara.

Am părăsit această școală și localitatea clujeană Sânnicoara, purtând în mintea mea două imagini, una a trecutului evocat de elevii și dascălii lor, și una a prezentului… în care, oricât și orice s-ar spune, școala românească are viitor!

,,Eu nu sunt un dansator bun și nici nu excelez într-ale cântatului, însă, când am văzut cum erau implicați toți copiii, cât erau de bucuroși cântând și dansând împreună alături de dascălii lor, nu am mai rezistat a rămâne de-o parte și am intrat și eu și dna viceprimar în horă! Deci nu pot să spun că ne-am simțit bine, ci foarte bine, aici, la Școala Gimnazială Sânnicoara. Ce să mai zic? Au fost minunați, motiv pentru care sunt mândru de ei și îi felicit pentru reușita activității desfășurate” a mai ținut să adauge dl Fati Grigore, primarul comunei Apahida.

Doamne, cât de actuale rămân gândurile bune exprimate prin citate de Spiru Haret: ,,Contăm să apropiem şcoala de popor, să o facem să fie iubită şi respectată, să fie centrul de unde să pornească curentele cele bune şi sănătoase pentru înălţarea şi întărirea neamului. Căutăm a face ca învăţământul nostru să devină un învăţământ naţional, de vreme ce ne silim a-l face să se potrivească ţării noastre, în loc de a ne mulţumi să-l luăm făcut gata, într-un timp şi nişte condiţii care nu mai sunt ale noastre.”

Tuturor numai bine și spor în toate! Doamne – ajută România și pe români!